KİNEZYOLOJİK BANTLAMA

KİNEZYOLOJİK BANTLAMA

Kinezyolojik bantlama, günümüzde fizik tedavide oldukça yaygın kullanılan bir tedavi uygulamasıdır. Teknolojinin gelişmesiyle fizik tedavi çalışmalarında da yenilikler meydana gelmiştir. Kinezyolojik bantlama da bu tedavilerden biridir. Özellikle sporcu sağlığında çok sayıda faydası bulunmaktadır.
Kinezyolojik bantlama temelde eklem fonksiyonlarını artırmak, doku ya da eklemden kaynaklanan ağrıları azaltmak, kas ve yumuşak doku problemlerinin iyileşmesini desteklemek ve çok sayıda problemde iyileşmeyi hızlandırmak amaçlanır. Ortopedik rehabilitasyonda sıkça başvurulan bu yöntemle hızlı iyileşme ve yakınmalarda büyük oranda azalma meydana gelmektedir. Her gün çeşitli idman, aktivite ve egzersiz yapan ve vücutlarına zaman zaman ciddi yükleme yapan sporcuların sağlığında ciddi faydaları bulunmaktadır.
Elbette tüm fizik tedavi uygulamaları gibi kinezyolojik bantlama da alanında uzmanlaşmış kimseler tarafından önerilmeli ve uygulanmalıdır.

Kinezyolojik Bant Hangi Özelliklere Sahiptir?

Deri özellikleri taşıyan kinezyolojik bantlar oldukça esnek, elastik bir yapıdadırlar. Ağırlıkları oldukça hafiftir dolayısıyla bulundukları bölgede problem oluşturmazlar ve yapışkan yapıda olmalarıyla rahatlıkla ilgili bölgeye yapışarak konforsuz bir durum oluşumunu engellerler. Kimyasal madde içermediğinden ötürü alerjisi olan insanlarda dahi alerjik durumların oluştuğu gözlenmez ancak az da olsa alerji riski barındırabilir. Gözenekli bir yapıya sahiptir ve bu kapsamda cildin hava almasının önüne geçmez, taşıdığı cilt özelliğiyle ciltle bütünleşir ve deri altındaki yapıların desteklenmesine yardımcı olur.

Kinezyolojik Bantlama İşlemi Ne İçerir?

Kinezyolojik bantların ne kadar süre kalacağına kişinin yaşadığı probleme ve bireysel özelliklerine göre karar verilmektedir. Burada doktorunuzun veya fizik tedavi uzmanınızın yönlendirmesiyle hareket edilmesi gerekir. Ancak genelde 3 günden 7 güne kadar kullanımı önerilmektedir.
Farklı renklerde kinezyolojik bantlar bulunabildiğinden ötürü estetik olarak rahatsız edici bir görüntü oluşturmazlar. Suya dayanıklı malzemelerden üretildiği için suyla temastan kaçınılmasını gerektirmez.

Kinezyolojik Bantlama Tedavisine Hangi Durumlarda Başvurabilirim?

Boyun, sırt ve bel gibi çok yaygın fiziksel problem yaşanan bölgelerdeki mekanik sorunların giderilmesinde, boyun ve bel fıtıklarında kinezyolojik bantlamanın etkileri büyüktür. Yumuşak doku travmaları, ağrıları, kas spazmları; bazı yırtıklar ile kas zorlanma ve zedelenmelerinde de kinezyolojik bantlamanın koruyucu ve iyileştirici özellikleri bulunmaktadır.
Çok sayıda sporcu yaralanması, omuz, dirsek, el, bilek ve parmaklarda yaşanan problemler; eklem burkulma ve zorlanmaları, ayak bileği burkulmaları ve ayak deformiteleri gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de kinezyolojik bantlama tedavisiyle başarılı sonuçlara ulaşmak mümkündür.
Ayrıca kişi lenfödem, karpal tünel sendromu, epikondilitler, fibromiyalji ve romatizmal hastalıklar, dejeneral artrit, tendinit, bursit, plantar fasiit, epin kalkanei gibi rahatsızlıklarla karşı karşı karşıyaysa kinezyolojik bantlama iyi bir çözüm veya destekleyici bir tedavi uygulaması olabilir.

Kinezyolojik Bantlamanın Avantajları ve Uygulama Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kinezyolojik bantlar klasik bant uygulamalarına oranla yapıştırıldığı bölgedeki vücut hareketliliğini kısıtlamaz, aksine ilgili bölgedeki doku, eklem alanlarını destekleyerek yaşanan ödem veya spazm sorununun giderilmesine olanak tanır. Bu özelliğinden ötürü vücudun doğal bir şekilde iyileşmesine ön ayak olur ve bu sebeple yaygınlaşan ve sıkça kullanılan bir fizik tedavi uygulaması haline gelmiştir. Hareketin sürdürülebilir olması demek, beraberinde dolaşım aktivitesinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi demektir. Bu dolaşım ve hareket iş birliği ile ödem ve ağrılar azalır, performansta iyileşme görülür, zedelenmeler önlenir, ve doku iyileşmesi hızı yüksek oranda artar.
Kinezyolojik bantlama öncesinde ilgili bölgede çok fazla kıl olması yapışmayı engelleyebilir, aynı şekilde cildin terli veya yağlı olması da problem oluşturabilir. Dolayısıyla ilgili bölgenin kuru ve gerekirse tıraşlanmış olması önerilmektedir. Bant cilde temas ettiği anda yapışma işlemi gerçekleşir ancak tam oturması adına bir süre beklemek, terlemeye neden olabilece aktivitelerden uzak durmak önerilir. Tedavi süresi bittiğindeyse kişi bantları kolaylıkla yapıştığı yerden çıkararak günlük yaşamına devam edebilir. Kişi unutmamalıdır ki tüm bu faydaları maliyeti düşük ve kısa süreli bir tedaviyle elde edebilir.

kinezyobant, kinezyolojik bantlama, kinezyoloji, halkalı kinezyobant, atakent kinezyobant, küçükçekmece kinezyobant, halkalı kinezyolojik bantlama, atakent kinezyolojik bantlama, küçükçekmece kinezyolojik bantlama, halkalı kinezyoloji, atakent kinezyoloji, küçükçekmece kinezyoloji kinezyobant kinezyolojik bantlama kinezyoloji halkalı kinezyobant atakent kinezyobant küçükçekmece kinezyobant halkalı kinezyolojik bantlama atakent kinezyolojik bantlama küçükçekmece kinezyolojik bantlama halkalı kinezyoloji atakent kinezyoloji küçükçekmece kinezyoloji